10 Feb 2021
praktijk

De eerste WHOA-uitspraken nader beschouwd

De herstructureringspraktijk heeft reikhalzend uitgekeken naar de invoering van de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) per 1 januari 2021. De WHOA is een raamwerkregeling, dat veel mogelijkheden en flexibiliteit biedt, maar (daardoor) ook de nodige open normen kent. Daarom werd eveneens reikhalzend uitgekeken naar de eerste uitspraken die verdere invulling geven aan de toepassing van de regeling. 

 

Ten tijde van het schrijven van dit artikel zijn er zes ‘WHOA-uitspraken’ gepubliceerd. In drie daarvan wordt (onder meer) een afkoelingsperiode afgekondigd en een eerste invulling gegeven aan de toepassing van de WHOA.

 

In dit artikel worden deze drie uitspraken besproken, met bijzondere aandacht voor de afkoelingsperiode (artikel 376 Fw), maar ook voor andere interessante aspecten uit deze uitspraken.

 

De overige uitspraken zijn reeds besproken in blogs op HERO of daar worden op korte termijn nog blogs over geplaatst.

 

1. Inleiding

De drie uitspraken die worden besproken zijn gedaan op 15 januari 2021 door de rechtbank Den Haag en de rechtbank Amsterdam en op 21 januari 2021 door de rechtbank Gelderland. Zoals gezegd werd in alle drie deze zaken een afkoelingsp...

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van HERO kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Afkoelingsperiode
Besloten procedure
Faillissementsrecht
Opheffen beslagen
Voorzieningen
WHOA

Auteur(s)

Michiel Bindels

Advocaat bij Windt Le Grand Leeuwenburgh te Rotterdam

LinkedIn