13 Apr 2023
praktijk

Draagvlakvereiste geldt niet voor groepsmaatschappij breed akkoord

Met een breed akkoord (groepsakkoord) kunnen garantieschulden worden gesaneerd. Het gaat vaak om hoofdelijke aansprakelijkheid van groepsmaatschappijen tegenover de bank. Volgens de heersende leer geldt dan voor elke groepsmaatschappij het draagvlakvereiste.

Dat betekent dat ten minste één (in the money) klasse met rechten jegens de betreffende groepsmaatschappij moet instemmen met het akkoord. In de praktijk levert dit de bank echter al gauw een hold-out positie op.

Ik verdedig een ander standpunt: het draagvlakvereiste geldt niét voor de groepsmaatschappij. Zo kan worden voorkomen dat het breed akkoord beperkt inzetbaar zal zijn, terwijl de belangen van betrokkenen (de bank) voldoende worden beschermd.

1. De vraag

Als een schuldenaar verkeert in de Whoa-toestand[1], kan hij ex art. 370 lid 1 Fw (een aantal van) zijn schuldeisers en aandeelhouders een akkoord aanbieden dat voorziet in een wijziging van hun rechten en dat door de rechtbank kan wo...

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van HERO kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Bank
Breed akkoord
Draagvlakvereiste
WHOA

Auteur(s)

Mark Mouthaan

Advocaat bij Windt Le Grand Leeuwenburgh te Rotterdam

LinkedIn