30 May 2023
praktijk

Voorstel Europese Commissie voor richtlijn voor harmonisatie insolventierecht

Op 7 december 2022 heeft de Europese Commissie haar wetgevingsvoorstel voor een nieuwe richtlijn gepubliceerd die beoogt bepaalde – op door haar op politieke haalbaarheid geselecteerde – onderwerpen op het terrein van het insolventierecht te harmoniseren (Voorstel). Het Voorstel is een grote stap voorwaarts in de harmonisatie van het Europese insolventierecht. In dit artikel bespreken wij kort de achtergrond en de inhoud van het Voorstel en enige vermeldenswaardige stappen in het vervolgtraject.

Aanleiding voor verdergaande harmonisatie

Net als de Herstructureringsrichtlijn (2019/1023) vindt het Voorstel zijn oorsprong in de Capital Markets Union (CMU). Op dit terrein heeft de Commissie de laatste jaren diverse wetgevingsinitiatieven geï...

Inloggen

Mandatory field
Mandatory field
Wachtwoord vergeten?

Geen abonnement?

Dank voor uw bezoek! Als bezoeker van HERO kunt u onze blogs en wetenschappelijke artikelen inzien, alsmede een indruk krijgen van de noten en praktijkgerichte artikelen. Om alles in te kunnen zien dient u zich als abonnee aan te melden. Der eerste zes weken is nu bovendien gratis kennismaking.

Neem een abonnement

Keywords

Asset tracing
Harmonisatie
Insolventierecht
Pauliana
Pre-Pack

Auteur(s)

Reinout Vriesendorp

Hoogleraar Insolventierecht aan de Universiteit Leiden

LinkedIn

Gert-Jan Boon

is a Researcher and Lecturer at Leiden University (the Netherlands).

LinkedIn

Jessie Pool

Universitair docent ondernemings- en insolventierecht aan de Universiteit Leiden

LinkedIn